Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

10 προτάσεις πολιτικής ευζωϊας

10 προτάσεις πολιτικής ευζωϊας
Άρθρο μου στο protagon 

1. Δεν ανοίγεις ποτέ τηλεόραση το πρωί μεταξύ 6.30-10.00 παρά μόνο αν έχεις ΟΤΕ tv για να βάλεις το MEZZO. Οτιδήποτε άλλο στα περισσότερα  κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μπορεί να καταστρέψει τα νεύρα σου πριν καν ξεκινήσει η μέρα σου.

2. Όταν ακούς ραδιόφωνο στο αμάξι, στο σπίτι ή στη δουλειά άκου Βουλαρίνο, Μοσχολιού κ.α. για να γελάσει το χειλάκι σου με πολιτική σάτιρα αλλά χωρίς να έχεις τον κίνδυνο να πέσεις σε κάποιους νέους τιτάνες της πολιτικής ζωής της χώρας που αναλύουν τις προκλήσεις της χώρας με την ευκολία του προπονητή της εξέδρας.

3. Αν είσαι σε ηλικία που έχεις ψηφίσει τουλάχιστον 5 φορές, συνέχισε να συζητάς με εκείνους που το έκανες μέχρι τώρα. Και αν όλοι ανήκετε στα κόμματα ή είστε κοντά στα κόμματα που έλαβαν το 10% των ψήφων, δεν πειράζει. Τουλάχιστον, το λίγο χρόνο που θα έχεις στη διάθεσή σου για τέτοιες συζητήσεις δεν θα γίνονται τα νεύρα σου τσατάλια με απόψεις που διαβάζεις στα «έγκυρα» blogs της χώρας.

4. Αν κάποιοι σου λένε ότι είσαι εκτός κοινωνίας και πρέπει να αρχίσεις να συναναστρέφεσαι πολιτικά και άλλο κόσμο, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Θα καταλήξεις είτε να τρέχεις από φεστιβάλ νεολαίας σε φεστιβάλ νεολαίας (με μια μικρή στάση σε τράπεζα του Λονδίνου) είτε σε στρατόπεδο εκμάθησης πολεμικών τεχνών και μαθημάτων ελληνικής ιστορίας γραμμένης μόνο από «αυθεντικούς» Έλληνες. Για αρχή, άσε το Facebook.

5. Βάλε πάλι να δεις West Wing και όχι House of Cards για να θυμηθείς τι σημαίνει policy και όχι politics

6. Ανάτρεξε πάλι στα πρώτα σου πολιτικά αναγνώσματα. Και αν κάποιοι σου λένε ότι οι ιδεολογίες πέθαναν, εσύ ξαναδιάβασέ τα γιατί κάτι καινούριο θα ανακαλύψεις και θα συνειδητοποιήσεις, ότι η δύναμη της πολιτικής είναι οι ρεαλιστικές ιδέες της και ο αγώνας για την πραγμάτωσή τους.

7. Χώνεψε όσα έγιναν και προσπάθησε, συνεργάσου για το καλύτερο, για την πρόοδο, με τους ανθρώπους που ξεχώρισαν και ξεχώρισες στα δύσκολα. Μην αφεθείς, όμως, στο εξισωτισμό, την ισοπέδωση, τη μετριοκρατία. Όσο και αν κάποιοι τα επιθυμούν γιατί βολεύονται σε αυτά, θυμήσου ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

8. Επισκέψου έναν ειδικό που μπορεί να «καθαρίσει» τη μνήμη σου από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ειδικά όσα έγιναν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος μέχρι και την ψήφιση της νέας συμφωνίας. Ίσως αυτό βοηθήσει να ξεπεραστούν και τα ψυχολογικά τραύματα που άφησε η περίοδος αυτή, τουλάχιστον σε όσους είχαν συναίσθηση των διακυβευμάτων.

9. Δεν αξίζει να χαλάς τη ζαχαρένια σου για κανέναν. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις φθείρουν, καταναλώνουν ενέργεια και όσοι καταφεύγουν σ' αυτές έχουν ένδεια λογικών επιχειρημάτων. Εκεί, πρέπει να εμμείνεις.

10. Απόλαυσε τη ζωή και όσα σου προσφέρονται. Με πολιτική και χωρίς.

*Ο Θανάσης Κοντογεώργης είναι δικηγόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: